Mustarinda 2015: Jälleenrakennus

 

Uusi Mustarinda-numero ilmestyy keskelle fossiilitalouden raunioita. Luonnontieteilijöiden lisäksi Suomi ja EU ovat yksissä tuumin todenneet, että fossiilisisten polttoaineiden käytöstä on ripeästi luovuttava.

Elämäntapamme ja taloudenpitomme pohjaavat kuitenkin edelleen kasvavaan kulutukseen, eikä kukaan oikein uskalla edes ajatella, miltä jälkifossiilinen elämä näyttää - minkälaisia käytäntöjä uusiutuvat energiamuodot kannattelevat.

Tulevaisuus voi silti olla nykyistä elämänmenoa mielekkäämpi, monimuotoisempi ja väkevämpi.

Mustarindan jälleenrakennusnumero käsittelee näitä kysymyksiä esittelemällä oma- ja vieraanvaraisuuden filosofiaa, yhteiseksi tekemisen politiikkaa, energian kokemisen taidetta sekä erilaisia jälkifossiilisia kokeiluja ja käytännön ratkaisuja.

Numeron tekijät ovat David Graeber, Paavo Järvensivu, Tuomas A. Laitinen, Pauliina Leikas, Antti Majava, Sara Milazzo, Antti Salminen, Tülay Schakir, Nestori Syrjälä, Tero Toivanen ja Kari Yli-Annala.

Tervetuloa Mustarindan lehtijulkkareihin Helsingissä Putte'sin alakerrassa lauantaina 28. maaliskuuta 2015 klo 14-16!

Uusi numero on saatavilla suomenkielisenä huhtikuun alusta alkaen Akateemisista kirjakaupoista ja Rosebud-myymälöistä. Sen voi myös tilata osoitteesta info (at) mustarinda.fi. Hinta 10€ (+ postikulut 4€).

 

__________________________________________________________________________

Mustarinda - Helsinki Photography Biennial Edition:

Ecological Fallacy / Objects on Oil


Mustarindalla on kunnia esitellä Helsingin valokuvabiennaalin teokset, tekstit ja tekijät osana julkaisusarjaansa. Biennaalin teemana on tänä vuonna syy- ja seuraussuhteet ekologisiin kysymyksiin liittyen. Julkaisu seuraa biennaalin rakennetta: ensin esitellään Basak Senovan kuratoima Ecological Fallacy ja sitten Mustarindan Objects on Oil.

Ecological Fallacy 

Artikkelit:
Ecological Fallacy, Basak Senova
Nevertheless, Branko Franceschi
Disconcerting Cartographies, Tina Sherwell
From Babel to Dubai: Cities as Mankind's Struggle for
Immortality
, Sinan Logie

Taiteilijat:
Jawad al Malhi, Daniel G. Andújar, Yane Calovski, Ali Cherri, Tamas Dezso, Braco Dimitrijevic, Willie Doherty, Tomislav Gotovac, Marja Helander, Olof Jarlbro, Jesper Just, Barbaros Kayan, Mary McIntyre, Hana Miletic, Tuula Närhinen, Raqs Media Collective, Oliver Ressler, Socété Réaliste, Serkan Taycan

Objects on Oil

Artikkelit:
Photography in the Age of Fossil Nihilism, Antti Salminen
Mustarinda/Objects on Oil, Paavo Järvensivu & Antti Majava
Object-oriented Ontology and Archive Photographs, Paavo Järvensivu & Karoliina Lummaa
Archive Fever and Catastrophe, Sofia Lahti & Anna-Kaisa Rastenberger
Disruption Begins at Home, Martti Kalliala & Jenna Sutela
Behind the Supremarket, Antti Majava
Fossil Sense, Tere Vadén

Taiteilijat:
DXXXA D, Guy Ben-Ner, Ilkka Halso, Jussi Kivi, Nestori Syrjälä

LATAA PDF-TIEDOSTONA: englanniksi

Englanninkielisen numeron voi tilata painettuna osoitteesta info (at) mustarinda.fi (14€ + postikulut).

Lisätietoja biennaalista: www.hpb.fi 

* Kannen kuva: Barbaros Kayan, sarjasta Occupy Taksim, 2013.


__________________________________________________________________________

Uusi Mustarinda-numero KEYNES 2013 avaa poliittisen keskustelun

 

Nykypolitiikka on moninkertaisessa umpisolmussa: yritetään parantaa työllisyyttä ja vähennetään työpaikkoja julkiselta sektorilta, yritetään vähentää ympäristökuormaa ja kannustetaan kuluttamaan lisää, yritetään muokata kulttuuria palvelemaan taloutta.

Solmujen takana on vallitseva taloudellis-poliittinen kehys, joka nojaa ortodoksiseen talousteoriaan. Se on sokea sekä julkisten palveluiden suorille rahoitusmahdollisuuksille että luonnonvarojen niukkuudelle.

Uusi Mustarinda-numero esittää vaihtoehdon. Se kokoaa yksiin kansiin keynesiläistä ajattelua nykyhetkeen päivitettynä. Kun päättäjät kysyvät "mistä rahat hyvinvointiyhteiskuntaan", Keynes vastaa.

Numeron kirjoittajat ovat filosofi Teppo Eskelinen, poliittisen talouden tutkija Lauri Holappa, talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu, kuvataiteilija Antti Majava ja kirjailija Heikki Turunen. Lisäksi julkaisemme kulttuuriteoreetikko Mark Fisherin haastattelun brittiyhteiskunnan viimeaikaisesta kehityksestä ja professori Craufurd Goodwinin puheen Maynard Keynesin elämästä taiteilijoiden parissa.

LATAA PDF-TIEDOSTONA: englanniksi, suomeksi

Numeron voi tilata painettuna englanninkielisenä tai suomenkielisenä osoitteesta info (at) mustarinda.fi (10€ + postikulut).

* Kannen kuva: Laura Wesamaa: 'Halko', kipsi, tempera, puu

 

__________________________________________________________________________

Mustarinda 2012 avaa ympäristökriisin kulttuurisia näkökulmia


Ihmiskunta on sysännyt luonnonjärjestelmät muutokseen. Ympäristötieteilijöiden tuoreimpien arvioiden mukaan on mahdollista, että ellemme uudista elintapojamme ja yhteiskuntarakenteitamme pian, Maan ekosysteemit lakkaavat tukemasta nykyisenkaltaista eliöstöä jo muutamien vuosikymmenten aikana. Voimme itse kukin jo nyt havaita ilmastonmuutoksen ensimmäisiä seurauksia – muutokset eivät koske vain tulevia sukupolvia.

Mistä on kyse, kun ihmiskunta välttelee ajattelemasta ympäristökriisiä? Onko ennakoiva kulttuurinen murros mahdollinen vai jäämmekö vain odottelemaan teknologian kehitystä tai yhteiskunnan kriisiytymisen avaamaa muutostilaa? Voisiko taide toimia tilanteessa, jossa tieteellinen argumentaatio ei enää läpäise vakiintuneita ajatusmalleja?

Mustarinda-lehden ensimmäinen numero avaa ympäristökriisin kulttuurisia näkökulmia ja erityisesti taiteen roolia aikana, jolloin ihmisen ja luonnon suhteet ovat taitekohdassa. Esseiden ja artikkeleiden kirjoittajat ovat talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu, kuvataiteilija Jussi Kivi, kulttuurintutkija Karoliina Lummaa ja kuvataiteilija Antti Majava. Lisäksi lehdessä esitellään kuvin Mustarinda 2012 Kauneus –taidenäyttely ja raportoidaan sen äärellä käyty keskustelu filosofi Tere Vadénin kanssa.

Englanninkielinen numero julkaistiin 14. joulukuuta 2012 Helsingissä, Lapinlahden suljetun sairaalan auditoriossa (Lapinlahdentie 2). Tilaisuudessa lehteä kommentoivat kuvataiteilija Terike Haapoja, Aalto-yliopiston Creative Sustainability –ohjelmaa kehittänyt tutkija Mikko Jalas ja Helsingissä toimivan kansainvälisen taiteilijaresidenssin, HIAPin, ohjelmajohtaja Taru Elfving.

LATAA PDF-TIEDOSTONA: englanniksi koko numero, suomeksi Tere Vadénin haastattelu

Englanninkielisen painetun numeron voi tilata osoitteesta info (at) mustarinda.fi (10€ + postikulut).

* Kannen kuva: Elina Tuhkanen, ’Nimetön’, pysäytyskuva videosta, 2012